Przygotowania wielkanocnego stołu – eleganckie i praktyczne rozwiązania z produktami jednorazowymi

Wielkanoc kojarzy się nam z wiosną, rozwijającą się w przyrodzie zielenią, baziami i pierwszymi pączkami kwiatów. Te radosne dni, spędzane w gronie najbliższych stanowią okazję do biesiadowania przy pięknie nakrytym, zastawionym tradycyjnymi potrawami stole. W parze z ekotrendami, wiodącymi prym w home&decor nadchodzi moda na ekologiczne, a zarazem efektowne nakrycia stołów. Przekonaj się, że nietypowe rozwiązania mogą się doskonale sprawdzić.
 

Dekoracje i nakrycie wielkanocnego stołu – co będzie modne?

Nadchodzące Święta Wielkanocne są okazją do zmiany wystroju pomieszczeń, do których chcemy wpuścić więcej wiosennego światła. Zamieniamy ciężkie, ciemne zasłony na lekkie, półtransparentne przesłony okien, a ze stołu zdejmujemy klasyczne obrusy, ustępujące miejsca bieżnikom. Tegoroczny stół wielkanocny powinien być zaaranżowany w zgodzie z ekotrendami, w które najlepiej wpisuje się styl rustykalny, boho i wciąż modny, skandynawski. Nie zasłaniaj stołu obrusem, wybierając w zamian bieżnik w jasnym odcieniu lub zupełnie odsłoń efektowny blat, stosując jedynie podkładki, wykonane z trawy morskiej lub innego, naturalnego materiału. Modne będą dekoracje, czerpiące inspirację z natury, takie jak przepiórcze jaja, gałązki z baziami, rzeżucha i ponadczasowo sprawdzające się cięte kwiaty. W stylu boho i rustykalnym warto odsłonić drewniany blat stołu. Najmodniejsze kolory w aranżacji stołu wielkanocnego to błękit, cytrynowa żółć i intensywna, trawiasta zieleń. Nakrywając do stołu wypróbuj także biodegradowalne naczynia jednorazowe https://vi-go.eu/pl/.

Czy naczynia jednorazowe sprawdzą się na stole wielkanocnym?

Podczas wielkanocnych posiłków szczególnie ważna jest estetyka i elegancja w aranżacji stołu. Na świąteczny czas wyjmujemy z szafek porcelanowe naczynia, a jeśli chcemy być w zgodzie z trendami kamionkowe, wyglądające bardziej sielsko talerze i filiżanki. Warto jednak pójść o krok dalej w stronę ekologii, zastępując je naczyniami ekologicznymi, biodegradowalnymi, pochodzącymi z recyklingu. Talerze deserowe, płytkie, miseczki i tacki z papieru dopasowane są do specyfiki potraw zimnych i gorących, a ich użycie nie tylko zapewni wyjątkowy efekt nakrycia w ekostylu, ale pozwoli zaoszczędzić czas i energię, potrzebne przy zmywaniu. Kubeczki papierowe z powłoką dyspersyjną zachwycają niezawodnością i funkcjonalnością, znakomicie dopasowując się do aranżacji.

Jak wkomponować naczynia jednorazowe w elegancką dekorację stołu wielkanocnego?

Stylowy wygląd wielkanocnego stołu dyktowany jest perfekcyjnym zestawieniem materiałów i kolorów, tworzących unikalny efekt. Wybierz jasny odcień bazowy naczyń oraz dekoracji, wkomponowując w niego pastelowe dodatki. Zwróć uwagę, że doświetlenie dekoracji stołu łańcuchem świetlnym, ułożonym pośrodku, wzdłuż dłuższego brzegu stworzy oszałamiający efekt. Koniecznie ustaw wazon ze świeżymi kwiatami lub doniczki z narcyzami. Nie może zabraknąć też rzeżuchy. Ekologiczne naczynia jednorazowe oraz sztućce możesz dopasować, zależnie od stylu aranżacji. Wysokiej klasy produkty BIO dostępne są w naturalnych odcieniach papieru oraz w kolorze białym. Możesz zastosować je jako główną zastawę lub jako dodatkowe naczynia, ustawione na stoliku z przekąskami słodkimi lub słonymi. Użycie ich do bufetu szwedzkiego sprawdzi się szczególnie podczas dłuższych, rodzinnych spotkań, gdy każdy z uczestników decyduje o porze i kolejności częstowania się przysmakami.

Stół wielkanocny na tarasie? Wybierz naczynia jednorazowe i ciesz się ich praktycznością

Wielkanoc często przychodzi do nas wraz z wiosenną, słoneczną pogodą. Ciepła aura zachęca do spędzania czasu na tarasie. To dobry moment na rozpoczęcie sezonu grillowego nawet, jeżeli jest jeszcze chłodno. Zastosuj jednorazowy obrus z świątecznym motywem, talerze, sztućce i kubki jednorazowe papierowe lub wykonane z innych ekologicznych materiałów:

  • Drewna,
  • Otrąb pszennych,
  • Trzciny cukrowej.

Ekologiczne naczynia jednorazowe są ponadto niezastąpione przy tworzeniu dekoracji wielkanocnych. Z ich zastosowaniem, posiłkując się materiałami, które można znaleźć w kuchni (aluminiowa folia spożywcza, sznurek, papierowe serwetki, papier do pieczenia, torebki papierowe, ekologiczne miseczki i tacki jednorazowe) można kreatywnie zagospodarować czas z najmłodszymi nie tylko w świąteczne popołudnie. 
 

Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis