Jeśli chcemy, aby nasze bożonarodzeniowe menu był kompletne, nie zapomnijmy również o smakowitych i wspaniale udekorowanych napojach. Oto te, na których widok goście z pewnością zareagują bardzo szerokim uśmiechem. Są przepyszne, a do tego banalnie proste w przygotowaniu.
Kompot w nowej pysznej odsłonie
Kompot z suszu jest jednym z niekwestionowanych wigilijnych klasyków. Mało kto wyobraża sobie bez niego bożonarodzeniowe celebracje. Co ciekawe, to jeden z najbardziej wiekowych europejskich napojów. Raczono się nim już setki lat temu. Uwielbiano delektować się nim na przykład na szlacheckich ucztach. Wedle staropolskich wierzeń miał bowiem zapewniać długowieczność. Chodziły słuchy, że wręcz doskonale wpływa również na urodę, jak i na życiowy wigor. Ci, którzy go spożywali, byli też podobno chronieni przed złowrogimi mocami. Każda szklanka kompotu z suszu miała wzmacniać odporność na złe uroki. Nic dziwnego, że w rozmaitych dworach sporządzano go niezliczone litry.
Znając te intrygujące szczegóły, często ma się wrażenie, że świąteczny kompot smakuje jeszcze wyborniej. Faktycznie taki będzie, jeżeli zdecydujemy się nieco zmodyfikować tradycyjny przepis. Dodajmy do niego ziarenka z wanilii. Oprócz nich do zrobienia napoju potrzebujemy składników, takich jak: 150 g suszonych moreli, 150 g suszonych śliwek, 100 żurawiny, 100 g daktyli, 4 l zimnej wody, sok wyciśnięty z pomarańczy, konfitura z pigwy i miód. Naszykujmy również 2 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu i 10 goździków.
Zalewamy suszone owoce wodą. Moczymy je przez godzinę. Potem gotujemy je na małym ogniu wraz z resztą składników. Zestawiamy garnek z ognia, gdy owoce zmiękną. Odstawiamy roztwór na kilka godzin.
Świąteczny drink z rumem i nutą przypraw korzennych
Kolejnym nieprzeciętnie apetycznym napojem, który zrobi w święta furorę, jest drink z rumem i rozgrzewającą nutą przypraw korzennych. Podobnie jak kompot z suszu z dodatkiem wanilii usatysfakcjonuje podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aby zrobić 1 drinka, powinnyśmy mieć pod ręką składniki, takie jak: 40 ml białego rumu, 40 ml mleka kokosowego, 40 ml soku ananasowego, 40 ml likieru kawowego, szczypta cynamonu, szczypta kardamonu.
Umieszczamy wszystko w shakerze. Potrząsamy naczyniem przez kilkanaście sekund. Następnie przelewamy drinka do szklanki. Nie zapomnijmy również o arcyważnej stronie wizualnej napojów. Nadajmy drinkom apetyczny świąteczny wygląd. Obtoczmy górną część szklanek w wiórkach kokosowych (wcześniej zwilżmy je sokiem z limonki). Na drinkach wyłóżmy po łyżce wiórek oraz wiśnie w syropie.
Kolejnym drinkiem, który warto wypróbować w Boże Narodzenie, jest ten na bazie smakowitego kultowego likieru Irish Cream. Wlejmy 75 ml likieru do shakera. Potem połączmy go wraz ze 100 ml schłodzonej kawy, szczyptą gałki muszkatołowej i odrobiną cynamonu. Potrząśnijmy energicznie i wlejmy drinka do szklanki z nóżką. Udekorujmy go bitą śmietaną.