Kuchnia

MAJONEZ

MAJONEZ LIGHT
Choć nie ma w nim zbyt wiele tłuszczu, to łudząco przypomina majonez i jest naprawdę smaczny.
No i taki ‚majonez’ jest fajną bazą wszelkich majonezowych sosów smakowych (czosnkowy, tatarski, itp.)

Domowy ‘majonez’ light

czas przygotowania: do 20 minut (w tym czas miksowania min. 10 minut)

ok. 200 g serka granulowanego (wiejski), może być trochę więcej
1 jajko
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny /ew. odrobina octu
sól
ew. odrobina musztardy i pieprzu (czasem dodaję, czasem pomijam)
odrobina mleka, jeśli trzeba
:: czasem w opakowaniu serka jest mniej śmietanki i „majonez” wychodzi za gęsty, wtedy dolewam trochę mleka, tylko tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję;)
opcjonalnie: dodatki smakowe np.:
- dobrze zmiażdżony czosnek lub czosnek granulowany =majonezowy sos czosnkowy light;)
- drobno posiekane kapary, marynowane pieczarki i konserwowy ogórek =sos tatarski light;)
- drobniutko posiekane zioła –suszone lub świeże =majonezowy sos ziołowy light;)
- itp.
Gotuję jajko na twardo. Ugotowane hartuję przez chwilę, ale nie studzę –ma być ciepłe (nie wiem czemu, ale tak mi przekazano i tak zawsze robię;)) Obieram ze skorupki i kroję w dowolne mniejsze kawałki.

Serek granulowany przekładam do blendera. Dodaję ciepłe jajko, sok z cytryny oraz sól i dokładnie miksuję –naprawdę długo, aż masa będzie gładka, kremowa i puszysta, jak majonez;)
Można też zmiksować mikserem z nakładką blendującą (jak zupki dla niemowląt;)) i tak jest chyba nawet łatwiej, bo w blenderze (przynajmniej w moim) trzeba co jakiś czas przemieszać masę łyżką, gdyż jest zbyt gęsta, by ją sam równomiernie zmiksował;)

Kiedy całość jest już gładka i kremowa, doprawiam do smaku oraz ewentualnie (zależy od serka) rozcieńczam odrobiną mleka do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowy przekładam do słoika i wstawiam do lodówki.

Podaję schłodzony -tak, jak podawałabym majonez, czyli do wędlin, mięs na zimno, jajek, sałatek, kanapek, itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation