Kuchnia

Ciasta

TIRAMISU

Składniki:
- 500 g sera mascarpone
- 2-3 jajka
- ok. 2 paczek podłużnych biszkoptów
- pół szklanki cukru
- 3 filiżanki mocnej kawy
- 100 ml likieru, np: amaretto
- kakao do posypania

Sposób przyrządzania:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy 20 ml likieru i odstawiamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masa serową. Biszkopty szybko maczamy w kawie z resztą likieru, by zbytnio nie nasiąkły i układamy na dnie foremki. Na biszkopty nakładamy warstwę sera a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera. Całość posypujemy kakao i schładzamy przynajmniej 12 godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation