Kuchnia

OWOCE MORZA

Dwie Chochelki: Smażone krewetki II

Składniki:

250 g krewetek
½-1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (mniej więcej tyle, co czosnku)
1-2 łyżki sosu sojowego
ewentualnie: sól, pieprz
oliwa
sok z połowy limonki
pęczek świeżej kolendry



Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrażam, dokładnie płuczę pod zimną wodą i osuszam.

Czosnek, papryczkę i imbir bardzo drobno siekam (imbir zazwyczaj ścieram na tarce).

Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam papryczkę, potem czosnek i imbir, smażę około minuty. Potem dodaję krewetki, posypuję solą i pieprzem (soli bardzo mało) i po jakiejś minucie wlewam sos sojowy. Smażę jeszcze najwyżej dwie minuty na dużym ogniu często mieszając.

Skrapiam sokiem z limonki, posypuję świeżo posiekaną kolendrą i natychmiast zjadam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation