Kuchnia

Kuchnia - ZUPY

Składniki

500 g dyni (obranej bez skóry i miąższu)

pół średniego selera

2-3 marchewki

1 kawałek imbiru , wielkości kciuka

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka cynamonu

sok z 1/2 cytryny

pół łyżeczki ostrej papryki

1/2 pęczka natki pietruszki

1 łyżka oliwy

sól, pieprz do smaku

Dynię kroimy na pół wybieramy miąższ z nasionami, następnie kroimy na mniejsze części i każdy kawałek obieramy ze skóry.

Selera, marchew i imbir również obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Kawałki dyni, marchewki, imbiru i selera zalewamy wodą tak aby wszystkie warzywa były zanurzone w wodzie. Dodajemy trochę soli, 1 łyżkę oliwy. Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu.

Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, cynamon, paprykę słodką oraz curry.

Zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka, tak by zupa miała jednolitą, gładką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją wrzątkiem.

Na koniec doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Serwujemy gorącą z odrobiną kwaśnej śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation