Kuchnia

Przepisy na ciasta

Ciasto z gruszkami
Składniki
75g miękkiego masła,
100g cukru pudru,
2 jaja,
1 łyżka śmietany,
łyżeczka cukru wanilinowego,
skórka z otartej cytryny i sok z cytryny,
160g maki pszennej,
50g maki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
30g gorzkiej czekolady;
galaretka gruszkowa + 350ml wody,
6 dużych gruszek,
łyżeczka cukru,
tłuszcz i maka do posypania formy.
Przepis znalazłam w kolorowej gazetce. Ciasto jest dość lekkie i bardzo delikatne w smaku.

Etapy przygotowania

Odzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodac żóltka, smietanę, skórkę z cytryny i polowę soku. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. maslem, wymieszac z bialkami, dodawać mąkę partiami, ciągle mieszając. Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do ciasta, wymieszać. Przygotwać formę do zapiekania - tortownica o średnicy 26cm.- natłuścić i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć ciasto do tortownicy, wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozrobić w 350ml wody. Gdy ciasto przestygnie, obrać gruszki, pokroić je na pólplasterki i skropić sokiem z cytryny. Układać dachówkowato na cieście, po czym polać równomienie galaretką. Wstawić na ok 2 godziny do lodówki. Galaretkę gruszkową i świeże gruszki, można zastąpić owocami z puszki. Do syropu należy dodać żelatynę, odpowiednią do ilości plynu. Ponieważ ciasto jest dość suche, spływającą z owoców galaretką, nawilży je nam odpowiednio.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation