Kuchnia

Przepisy...

Pieczone pomidory po prowansalsku

Tę prostą letnią przystawkę możecie podać także jako danie główne, a gdy sezon na pomidory dobiegnie końca, wykorzystać pieczarki o dużych kapeluszach.

pieczone pomidory przepis

Pieczone pomidory po prowansalsku

przepis z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudia Roden
dla 4-8 osób
czas przygotowania: 20 min. + 20-30 min. pieczenie

Składniki:
4 duże, twarde, ale dojrzałe pomidory, np. malinowe
1 łyżeczka cukru
3 kromki wczorajszego chleba lub 4 łyżki bułki tartej
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
6 łyżek oliwy extra vergine
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeżeli wykorzystujesz wczorajszy chleb, pokrój go na kromki i opiecz przez 3 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aby lekko go podsuszyć. Następnie rozdrobnij na okruchy przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Pomidory przekrój na pół, ułóż na blasze przekrojoną stroną do góry. Każdą połówkę posyp po wierzchu odrobiną cukru oraz soli.
W misce wymieszaj okruchy chlebowe z czosnkiem, pietruszką, oliwą i szczyptą soli. Powstałą mieszaninę rozłóż na połówkach pomidorów. Piecz przez 20-30 min - pomidory powinny zmięknąć, ale mają utrzymywać kształt. Podawaj od razu na przystawkę, albo danie główne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation