Kuchnia

Ciasteczkowo

Ciasteczka jogurtowe z cynamonem

1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta sody oczyszczonej
80 g zimnego masła
1 duże jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
żółtko
gruby cukier do posypania

W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i sodę oczyszczoną. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj palcami, tak aby przypominało mokry piasek. W mniejszej misce roztrzep jajko z jogurtem i wlej do suchych składników. Z ciasta ukształtuj kulę, przełóż je na wysypaną mąką stolnicę, zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Dużą foremką wycinaj kształty (np. serduszka) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko roztrzep z odrobiną wody, posmaruj nim wierzch ułożonych ciasteczek i posyp grubym cukrem. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 18 min na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation