Kuchnia

Ciasteczkowo

Ciasteczka orzechowo-czekoladowe z cynamonem

Składniki na ok 25 szt:
260g maki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
140g cukru
2 jajka
160g miękkiego masła
140g solonych prażonych orzeszków ziemnych
200g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki (kostka na 4-6 części)


Wszystkie składniki oprócz orzeszków i czekolady dokładnie zagnieść (ja zrobiłam to przy pomocy malaksera). Na koniec dodać czekoladę i orzeszki dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można delikatnie je spłaszczyć). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu chwilkę pozostawić na blaszce a następnie delikatnie przenieść na kratkę i na niej wystudzić.

Przepis i zdjęcie -> mojepasjekrakow.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation