Kuchnia

Mniami :P

Korzenne muffinki dyniowe - zdrowe i rozgrzewajace

Czego potrzebujemy?
suche:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki ziaren łuskanego słoneczniku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej (można zastąpić własną mieszanką cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru)
mokre:
- 1 szklanka purre z dyni
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego wymieszane w 6 łyżkach wody (zamiast 2 jajek)
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju
- 5 łyżek mleka (zwierzęce lub roślinne)

+ garstka posiekanych orzechów włoskich do posypania z wierzchu

Przygotowanie:
1. W misce mieszamy suche składniki. W większej misce dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
2. Do mokrych składników dodajemy suche i starannie mieszamy, aż do połączenia składników.
3. Masę rozkładamy do formy wypełnionej papierowymi papilotkami. Napełniamy je do mniej więcej 2/3 wysokości. Z wierzchu posypujemy posiekanymi orzechami.
4. Pieczemy około 25 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation