Kuchnia

ciasta i inne słodkości

Składniki na około 30 rogalików (w zależności od rozmiarów):

3 szklanki mąki pszennej
250g niesolonego masła*
200g kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
Dodatkowo:

kilka łyżek marmolady, ulubionego dżemu lub innego smarowidła do nadziania
cukier puder do oprószenia (możecie też rogale polukrować, jeśli wolicie)


Wykonanie:

Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę masło i przesiekaj lub rozetrzyj pomiędzy palcami, aż powstaną niewielkie grudki. Dodaj śmietanę i wyrób wszystko szybko, aż masa będzie jednolita.

Ciasto uformuj w kulę, po czym spłaszcz lekko i owiń szczelnie folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 1 godzinę (może też leżakować dłużej). Schłodzone podziel na 3 – 4 części, każdą rozwałkuj na okrągły placek grubości około 3mm, a następnie pokrój na 8 równych trójkątów.

Przy szerokim końcu każdego trójkąta ciasta ułóż około 1 łyżeczkę wybranego nadzienia, po czym zwiń całość w rulonik i zagnij na kształt rogala (jeśli rogaliki są małe, może to być trudne). Układaj w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz rogaliki w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut, aż się zarumienią. Upieczone pozostaw przez chwilę na blasze, po czym ostrożnie przenieś na kratkę do studzenia. Uwaga, gorące nadzienie parzy palce!

Wystudzone rogaliki oprósz obficie cukrem pudrem. Przechowuj szczelnie zamknięte (o ile jakieś zostaną ;).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation