Kuchnia

pieczywo

Zakwas, 4h

Składniki
200 g aktywnego zakwasu żytniego
400 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki gryczanej
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka oleju roślinnego
320 ml letniej wody

Przepis

Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, sól i olej.
Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 4 minuty.
Formę keksówkę (10x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy do środka ciasto.
Łyżkę zwilżamy wodą. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką i przykrywamy formę na 4 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do pieca.
Pieczemy przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation