Kuchnia

ZDROWE ŚNIADANIA

4 szklanki płatków owsianych
1 szklankę wiórek kokosowych
1 szklankę orzechów włoskich i pekanów, pociętych w drobne kawałki
½ łyżeczki soli
½ szklanki ciemnego kakao
1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki syropu z agawy lub miodu
1/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki poszatkowanej drobno gorzkiej czekolady
Rozgrzej piekarnik do 160*C. W dużej misce zmieszaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy i sól. W drugiej misce zmieszaj kakao, olej kokosowy, ekstrakt z wanilii, syrop z agawy (lub miód) i brązowy cukier. Przelej mieszankę kakaową do miski z płatkami i dokładnie wszystko wymieszaj, żeby płatki były równo pokryte.

Rozłóż płatki równo na tacy do pieczenia pokrytej papierem i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wymieszaj płatki i piecz przez kolejnych 10 minut, mieszając co jakiś czas. Kiedy gotowe, wyjmij tacę z piekarnika i poprósz kawałkami czekolady. Rozpuści się ona, bo granola jest gorąca. Możesz wszystko przemieszać i zostawić do ostygnięcia. Kiedy granola ostygnie, wsyp ją do słoika lub innego pojemnika i rozkoszuj się nią co rano :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation