Kuchnia

Drożdżowe wypieki - różne

Puszyste ciasto drożdżowe, przepyszne

Składniki:

30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
łyżka mąki
2 łyżki wody



600 g mąki pszennej
2 jajka
100 g cukru
120 g masła
250 ml mleka
2 szczypty soli
opakowanie cukru z wanilią i nutą kardamonu Kamis/ cukier waniliowy

Kruszonka:

100 g masła
20 płaskich łyżek mąki
8 łyżki cukru

jajko+ łyżka mleka do posmarowania ciasta







Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Do małej miseczki wkładamy drożdże, wsypujemy mąkę i cukier. Wlewamy ciepłą wodę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż zaczną pracować. Gdy się ruszą, przygotowujemy składniki do ciasta.

Do miski przesiewamy mąkę i wsypujemy sól. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią na kogel-mogel. Rozpuszczamy masło i podgrzewamy mleko.

Do miski z mąką wlewamy rozczyn, jajka z cukrami i mleko. Mieszamy i powoli wlewamy rozpuszczone masło. Zagniatamy w tym czasie ciasto ręką do momentu aż masło się skończy i ciasto zacznie odstawać od brzegów miski.

Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepły kącik na 30-40 minut aby podwoiło objętość.

Dwie foremki keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do foremek. Ponownie odstawiamy aby wyrosło. W tym czasie robimy kruszonkę.

Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Wkładamy kawałki masła i rozcieramy palcami. Zagniatamy kruszonkę.

Oba ciasta smarujemy rozmieszanym z mlekiem, jakiem. Obsypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy 30-35 minut.

Przed pokrojeniem ciasta zalecam jego przestudzenie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation