Kuchnia

kuchnia

Naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe przygotowujemy identycznie jak zwykle ciasto naleśnikowe. Dodajemy jedynie do ciasta proszek budyniowy. ciasto powinno być płynne i spływać po chochli regularną smugą.

Do środka możesz dodać budyń waniliowy lub śmietankowy. Ja dodałam budyń waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii, dzięki temu naleśniki uzyskały niesamowity zapach.

Do ciasta zamiast zwykłej wody możesz dodać gazowaną wtedy ciasto będzie o wiele lżejsze w konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego lub posmarowanej lekko olejem.

PRZEPIS NA CIASTO:

2 szklanki mąki tortowej
1 budyń waniliowy bez cukru, proszek
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z budyniem (proszek), dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto powinno spływać po chochli zostawiając jednolitą smugę. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przetartej lekko olejem. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation