Kuchnia

Moje smaki

jadłonomia · roślinne przepisy:
Hummus z bobu

Składniki:
•2 szklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu + 2 łyżki do posypania / 1 kilogram świeżego bobu
•½ szklanki jasnej, płynnej pasty tahini
•1/4 szklanki soku z cytryny
•2 - 4 łyżki zimnej wody
•2 ząbki czosnku
•skórka otarta z połowy cytryny
•garść mięty i oliwa z oliwek
•sól

Przygotowanie:
1.W dużym garnku zagotować nieosoloną wodę. Dodać bób, gotować 2 - 3 minuty i dopiero po tym czasie dodać pół łyżeczki soli. Gotować kilka kolejnych minut do czasu, aż bób będzie miękki.
2.Bób szybko odcedzić i przelać lodowatą wodą, następnie włożyć do miski z zimną wodą. Odcedzić i obrać wszystkie ziarna - możecie w trakcie podjadać, z kilograma bobu wyjdzie trochę więcej niż potrzeba do przepisu.
3.Z obranego bobu odmierzyć dwie szklanki, resztę zostawić do posypania gotowego hummusu. Bób dodać do naczynia blendera razem z tahiną, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i zblendować na gładką, bardzo gęstą pastę. Kiedy pasta będzie gotowa wlać wodę i ponownie zblendować - dodać tyle wody, aby hummus miał puszystą, lekką konsystencję.
4.Na koniec posolić hummus do smaku, wymieszać i przełożyć do płaskiej miski. Polać oliwą, obsypać otartą skórką z cytryny i liśćmi mięty. Jeść z surowymi warzywami, pitą lub innym ulubionym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation