Kuchnia

wyroby mięsne

Boczek zapiekany w chlebie - Blog WiejskiBlog Wiejski

Potrzebujemy:
– 1/1,5 kg surowego boczku
– 2 ząbki czosnku
– jajko
– sól, pieprz (do smaku)
– bochenek chleba
– przyprawa „gyros”
– rękaw do pieczenia

Jak przygotować mięso?
Boczek kroimy w taki sposób, jakbyśmy chcieli uzyskać dwa długie płaty, jednak nie przecinamy do końca. Rozkładamy, lekko rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy mięso solą i pieprzem (do smaku) i układamy na nim plasterki czosnku. Zwijamy w rulon i odkładamy do lodówki na 12 godzin.

FARSZ
Potrzebujemy:
– 3 papryki, czerwoną, zieloną i żółtą
– 1/2 kg świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
– sól, pieprz (do smaku)

Jak przygotować farsz?
Grzyby siekamy, paprykę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystko, dodając sół i pierz (do smaku).

I do rzeczy:
Wyjmujemy boczek z lodówki, rozwijamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie rozkładamy na mięsie farsz. Rolujemy. Okręcamy nitką spożywczą i obtaczamy w przyprawie „gyros”. Wkładamy do rękawa. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy mięso ok. 2 godzin. Po wyjęciu z piekarnika mięso musi odrobinę wystygnąć. Następnie delikatnie zdejmujemy nitkę. Chleb ścinamy od góry na ok 1/3 wysokości, wydrążamy środek i wkładamy boczek. Całość ponownie wędruje do piekarnika na 15 minut. I gotowe.

Taki boczek w chlebie najlepiej smakuje na ciepło. Świetnie się nadaje na obiadokolację.
Smacznego!

http://blogwiejski.gazetapowiatowa.pl/do-garnka/boczek-zapiekany-w-chlebie/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation