Kuchnia

Przepisy

Szarlotka z pigwą

3 kg jabłek (odmiany, które nie są wodniste)

1 kg pigwy
200 ml słodkiego wina, np. tokaj
50 g suszonej żurawiny

ciasto:
170 g cukru
170 g masła
400 g mąki pszennej
2 jajka
4 żółtka
1 i ½ łyżeczki (15 g) proszku do pieczenia

kruszonka:
200 g cukru
200 g zimnego masła
400 g mąki pszennej
20 g cukier waniliowy

Przygotuj owoce: jabłka i pigwę umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i podziel na cząstki.
Pigwę przełóż do gotującego się wina i podgrzewaj, aż delikatnie zmięknie.
Przygotuj kruszonkę: masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Powinna mieć konsystencję ułatwiającą sklejaniee się w małe kawałki kruszonki.
Przygotuj ciasto: cukier, masło, jajka i żółtka wyrób ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Masę przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej brytfanki o wymiarach 30x40 cm. Na ciasto rozłóż jabłka na przemian z pigwą. Całość posyp posiekaną żurawiną i kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation