Kuchnia

Przepisy

Ciasto z pigwą

Przygotowanie ciasta przypomina przygotowanie szarlotki, więc nie ma w nim nic trudnego czy zaskakującego. Za to efekt końcowy... O tak, ten jest zaskakujący :)



Ciasto:



* 400 g mąki

* 200 g zimnego masła (dobrej jakości)

* 150 g cukru pudru

* 2 jajka

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Nadzienie:



* 1 kg owoców pigwy (ok. 850 g po obraniu)

* 2 budynie waniliowe bez cukru

* 8 pełnych łyżek cukru

* 350 + 100 ml wody

* 1 pełna łyżka masła

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 1/3 łyżeczki imbiru



Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem a następnie dodajemy starte na dużych oczkach tarki masło oraz jajka i zagniatamy ciasto (ciasto można również wykonać w malakserze). Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Mniejszy kawałek wkładamy do zamrażarki a większym wykładamy spód i boki formy na tartę (ja użyłam prostokątnej - 20x30 cm, ale można też użyć okrągłej, o średnicy 26-28 cm). Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Pigwy obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w drobną kostkę lub miksujemy pulsacyjnie w malakserze do momentu, aż uzyskamy drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pigwę, cynamon, imbir oraz 100 ml wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości.

Budynie oraz cukier łączymy z pozostałą wodą i dodajemy do miękkich owoców. Gotujemy do chwili aż masa zgęstnieje i odstawiamy ją na około 30 minut w chłodne miejsce (np. na balkon) aby przestygła. Schłodzoną masę przekładamy na przygotowane wcześniej ciasto, a na wierzch ścieramy zamrożone ciasto.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Schłodzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation