Kuchnia

Gotowanie

sosy

1) Sos czosnkowy:
100g jogurtu naturalnego, 1 duży ząbek czosnku, szczypta soli, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka oregano, opcjonalnie - łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki. Do wszystkiego, najlepiej zrobić dzień przed podaniem i wstawić do lodówki.

2) Sos musztardowy: 100g jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 płaska łyżeczka miodu, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Idealny do sałatek, szczególnie z kurczakiem

3) Sos chrzanowy: 100g jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka utartego chrzanu, szczypta soli, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki cukru. Do pieczonego schabu czy grilla.

4) Sos pomidorowy: 100g jogurtu naturalnego, 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżka drobniutko posiekanych listków bazylii, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta soli. opcjonalnie - drobne płatki suszonych pomidorów. Idealnie komponuje się mięsem i warzywami na zimno
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation