Kuchnia

Muffinki

Czekoladowe chmurki
Składniki/ 12 sztuk

Ciasto czekoladowe
110 g masła
1/3 szklanki cukru
200 g deserowej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
4 jajka

śmietanka koko i owoce
• Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. W rondelku, na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, roztopić masło z czekoladą połamaną na kosteczki (deserową i gorzką).
• Do czystej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 2 jajek (białka zachować). Do miski z żółtkami dodać roztopioną masę czekoladową i mieszając połączyć na jednolitą masę (np. rózgą).
• Pozostałe 2 białka ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę (około 5 - 7 minut). Dodać ją do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką.
• Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika, piec przez ok. 18 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podczas studzenia środek babeczek zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce. Całkowicie ostudzić przed wyłożeniem kremu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation