Kuchnia

kuchnia

Waniliowy sernik z musem czekoladowym
Spód:
ok. 150 g kakaowych herbatników

Masa serowa:
100 g miękkiego masła
1 kg twarogu sernikowego o smaku waniliowym
3/4 szkl cukru (jeśli twaróg jest już słodzony lub 1 szkl, jeśli w składzie sera nie ma cukru)
5 jajek
1/2 szkl mleka
1 budyń waniliowy w proszku (40 g)

Mus czekoladowy:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
300 g schłodzonej (!) śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka naturalnego ciemnego kakao

Dodatkowo:
kakao do oprószenia


Przygotowanie:

Spód: Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (po co masło jak jest papier? Po to, by papier ładnie przylegał do formy, a brzegi sernika po upieczeniu były równe :)). Herbatniki umieścić na spodzie blaszki, ciasto obok siebie. Jeśli będą jakieś szczeliny uzupełnić je kawałkami herbatników.


Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej! Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności i puszystości. Wbić jajka (całe jajka, nie oddzielać osobno białek i żółtek!). Dodać twaróg, mleko oraz proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.

Masę serową wylać na herbatniki w formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piec przez ok. 60 minut. Gdyby sernik zacząłby za bardzo pękać lub rumienić się, należy obniżyć temperaturę. Po godzince wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 15 minut, następnie uchylić drzwiczki i odczekać kolejne 15 minut. Po tym czasie można już wyjąć sernik i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Całkowicie ostudzony schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc).

Mus czekoladowy: Zarówno mleczną, jak i gorzką czekoladę posiekać, a następnie wrzucić do jednej metalowej miski. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (jak to się robi, możesz przeczytać w tej notce), przestudzić.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, przesiane kakao oraz strumyczkiem wlewać ostudzone czekolady. Miksować do uzyskania jednolitego meeega czekoladowego musu. Ważne, by rozpuszczone czekolady były ostudzone, nie mogą być ciepłe.
Jeśli obawiacie się, że mus się zwarzyć, można przygotować go w inny bezpieczniejszy sposób: kremówkę wraz z czekoladami rozpuścić w garnuszku lub w kąpieli wodnej. Schłodzić kilka godzin w lodówce, po czym dodać cukier puder oraz kakao. Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje i otrzymamy puszysty mus.

Mus wyłożyć na schłodzony sernik, wyrównać szpatułką. Ponownie schłodzić w lodówce kilka godzin, aż stężeje. Przed podaniem oprószyć naturalnym kakao. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation