Kuchnia

ciasto na czasie

Kostka pijak - I Love Bake
SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:

4 białka, duże
1 żółtko
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju np. rzepakowego
5 łyżek maku, ziarna
3 łyżki wiórek kokosowych
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

500 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

50 g masła
50 ml mleka
100 gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

1 opakowanie biszkoptów, okrągłych
1/4 szklanki alkoholu np. rumu
1/3 szklanki wody
3-4 łyżki dżemu malinowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtko. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane mąki, olej, mak i wiórki. Delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min do suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na biszkopt makowy, wkładamy na 15 min do lodówki. Wierzch smarujemy dżemem i układamy biszkopty lekko zatopione w wodzie wymieszanej z alkoholem. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Masło rozpuszczamy z mlekiem, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Chwilę zostawiamy do przestudzenia i wylewamy na wierz ciasta. Gotowe wkładamy do lodówki na 30 min do stężenia polewy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation