Kuchnia

...przepisy-śledzik i inne rybki...

Sledz z pieczarkami



Składniki:

pół kg filetów śledziowych solonych lub z oleju

pół kg pieczarek

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku

sól

olej o delikatnym smaku np. rzepakowy albo z pestek winogron

łyżka octu jabłkowego

2 cebule

garść posiekanej natki pietruszki

pieprz







Wykonanie:

Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada.

Śledzie kroimy w mniejsze kawałki – skrapiamy octem jabłkowym.

Pieczarki kroimy w kawałki, dusimy na niewielkiej ilości oleju, solimy, pieprzymy i podsmażamy aż puszcza sok i odparują. Doprawiamy tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieszamy z natka pietruszki.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki – można użyć surowej cebuli, można jak ja to zwykle robię przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna.

W słoiku układamy warstwowo cebulę, pieczarki, śledzie, sowicie oprószamy je majerankiem i tak do wykończenia składników.

Wszystko zalewamy olejem.

Tak przygotowane śledzie odstawiamy na dobę by smaki przegryzły się.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation