Kuchnia

Obiady ziemniaki i kluski

Pieczone pikantne ziemniaki z serem i koperkiem

Składniki:
1,5 kg ziemniaków mniej więcej równej wielkości
woda
sól
Sos:
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka wody
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 do 1 płaskiej łyżeczki pieprz cayenne
0,5 płaskiej łyżeczki soli
Dodatkowo:
1-2 łyżki zimnego masła (najlepiej w grubych wiórkach)
olej do natłuszczenia formy
koperek do posypania ziemniaków
tarty żółty ser
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki przekrajam wzdłuż na pół, i gotuję w osolonej wodzie 12-15 minut. Powinny być prawie miękkie. Odlewam wodę, i gorące ziemniaki kroję znów na pół, by powstały ćwiartki.
Wcześniej przygotowuję sos: mieszam wszystkie składniki na pastę. Gotowy sos przekładam do gorących, podzielonych na kawałki ziemniaków, delikatnie mieszam drewnianą łyżką, by się nim pokryły. Tak przygotowane przekładam do natłuszczonej olejem formy, posypuję posiekanym koperkiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 15 minut, po czym na wierzchu układam wiórki masła. Piekę kolejne 15 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia można dodatkowo posypać ziemniaki startym serem, i piec do jego zrumienienia. Podaję gorące,np. z sadzonym jajkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation