Kuchnia

W KUCHNI

Pani Smaczna – Pieczony łosoś z fetą i szpinakiem

Składniki:

filet świeżego łososia (mój ważył 560 g)
garść świeżego koperku
80 g sera typu feta
100 g świeżego Szpinaku
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
sok z cytryny
1 łyżka masła

Wykonanie:

Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Koperek drobno siekamy.
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą oraz pieprzem, posypujemy koperkiem i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy szpinak: na patelni rozpuszczamy masło. Przeciskamy przez praskę czosnek i podsmażamy na maśle przez około 30 sekund, cały czas mieszając. Szpinak myjemy, osuszamy i podsmażamy. Możemy go lekko doprawić solą i pieprzem (pamiętajmy jednak, że feta jest dosyć słona). Gdy zmniejszy swoją objętość i odparuje odstawiamy z ognia.
Na blasze do pieczenia rozkładamy folię aluminiową, na środku układamy filet z łososia. Na nim rozkładamy pokruszoną fetę, a na wierzchu układamy podsmażony szpinak. Zawijamy brzegi folii, tak aby powstał nam zgrabny pakuneczek ;)
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.. Łososia pieczemy przez ok 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. gotowanymi warzywami, ryżem, ziemniaczkami, a nawet samego. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation