Kuchnia

wypieki

Faworki z mascarpone - I Love Bake

SKŁADNIKI NA FAWORKI:

ILOŚĆ: 2 duże talerze

300 g mąki tortowej
250 g serka mascarpone
4 żółtka
1 łyżka wódki lub octu spirytusowego
szczypta soli
DODATKOWO:

olej do smażenia np. rzepakowy
cukier puder + 1 łyżeczka cukru waniliowego do oprószenia
Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Wałkiem „bijemy” ciasto, czyli po prostu uderzamy, aby wtłoczyć powietrze przez co podczas smażenia będą wypukłe. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Ciasto dzielimy na cztery części i każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek około 1-2 mm grubości. Następnie wycinamy paski wzdłuż i przekrawamy w poprzek ciasta. Każdy kawałek nacinamy w środku i przekładamy przez niego jeden koniec. Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation