Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Korzenny piernik z powidłami śliwkowymi i waniliowym ptasim mleczkiem

Składniki:
PIERNIK:

270 g mąki
125 g masła
100 g cukru
200 g miodu
200g jogurtu greckiego 10%
3 jaja
1 pełna łyżka kakao
10 g przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


PTASIE MLECZKO:

400 g śmietany 30%
2 galaretki krystaliczne truskawkowo - waniliowe
500 ml wrzącej wody


POLEWA:

75 ml śmietanki 30%
30 g masła
2 pełne łyżki kakao
2 pełne łyżki cukru
1 łyżka żelatyny


PONADTO:

6 łyżek powideł śliwkowych
suszone śliwki do dekoracji

1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
Dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając.
Wlać miód oraz jogurt.
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę przesiać przez sito, wymieszać. Dodać do ubitych żółtek. Połączyć wszystkie składniki.
Z białek ubić pianę, dodać do masy dokładnie mieszając.
Ciasto piernikowe wlać na blaszkę 22x22 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok 45 minut w 165 stopniach. Wystudzić.
Wystudzony piernik włożyć do rantu, posmarować powidłami.
Śmietankę ubić, dodać wystudzoną galaretkę krystaliczną, rozpuszczoną w 500 ml wrzącej wody. Masę wlać do rantu z piernikiem. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Wszystkie składniki na polewę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie rozgrzać w mikrofalówce i dodać do polewy. Połączyć.
Chłodną polewę wylać na ciasto.
Pozostawić do zastygnięcia.
Wierzch udekorować suszonymi śliwkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation