Kuchnia

wypieki

francuskie ciasto z lodami i ziarnem kawy w karmelu
składniki:

1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta
1 jajko
½ szklanki cukru
karmel z kawą:
2 łyżki ziarna kawy
½ szklanki cukru
2 łyżki wody
lody carte d’or tiramisu

wykonanie:

ciasto rozmrozić, rozłożyć na prostokąt i posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem i ciasno zwinąć w rulon (zawijać krótszy bok do środka). roladę pokroić na plastry grubości 1 cm. układać na papierze do pieczenia dociskając aby było zwarte i piec w 200 st c przez ok 10 minut, aż zbrązowieją. ugotować karmel z cukru i wody, wrzucić do niego ziarno kawy, gdy będzie za gęsty dodać odrobinę wody, ponownie zagotować. placki z ciasta francuskiego przekroić na połówki, przełożyć lodami, przykryć drugą połówką ciasta i polać karmelem z ziarnem kawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation