Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Czekoladowa szarlotka
składniki na kruche ciasto:

200 g mąki
4 łyżki kakao
100 g masła
4 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżeczka cukru waniliowego
zimna woda
składniki na nadzienie:


750 g jabłek (najlepiej antonówek lub renet)
2 łyżki masła
cynamon (dałam łyżeczkę z duuużym czubkiem;)
50 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej (u mnie czekolada gorzka)
pół łyżeczki cukru (dałam więcej ponieważ jabłka były bardzo kwaśne)
skrobia ziemniaczana (opcjonalnie, ja dałam ponieważ jabłka było soczyście soczyste;)

Zimne masło posiekać z mąką wymieszaną z kakao. Wcierać masło opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i 2-3 łyżki zimnej wody, tak by zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o średnicy około 20 cm. Wstawić do lodówki na 30 min. Z pozostałego ciasta powycinać listki lub inne kształty.

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Połowę jabłek wrzucić do rondla, dodać masło, cukier i cynamon i dusić na wolnym ogniu aż zmiękną. Dodać pozostałą część surowych jabłek, wymieszać i zostawić, aby przestygły. Dodać groszki czekoladowe lub kawałki czekolady.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem w formie (ja zapomniałam o nakłuciu) i przełożyć na nie jabłka. Na wierzchu ułożyć listki z ciasta. Posmarować je roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni około 35 minut. Podawać najlepiej na ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi (chociaż moim zdaniem przestudzona jest równie smaczna).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation