Kuchnia

Kluski, pierogi, pyzy i inne

pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

Składniki:

2 woreczki kaszy gryczanej (200g)
1 łyżeczka masła
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz

Ciasto pierogowe:

3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
ok. 3/4 szklanki bardzo gorącej wody (tyle, ile wchłonie mąka)
szczypta suszonych drożdży (opcjonalnie)
szczypta soli

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając do wrzątku łyżeczkę masła. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni (jeśli jest tłusty – na suchej, jeśli nie – na 1 łyżce oleju). Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy ugotowaną kaszę. Przyprawiamy farsz solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażamy 1-2 minuty i odstawiamy do ostygnięcia.

Wszystkie składniki na ciasto pierogowe zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy szklanką lub miseczką otwory. Na wycięte kółka nakładamy po łyżce farszu. Zlepiamy brzegi (ręcznie lub foremką, tworząc falbankę lub warkocz). Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi z kaszą gryczaną podajemy z cebulką lub skwarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation