Kuchnia

Kluski, pierogi, pyzy i inne

Pierogi ruskie

Składniki

1 kg - ziemniaków
500 g - tłustego twarogu
2 - cebule
do smażenia - olej
do smaku - sól i pieprz
550 g - mąki pszennej
2 łyżki - oleju
300 ml - gorącej wody
do podsmażenia - masło

Sposób przygotowania:

Farsz:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przepuść przez praskę. Delikatnie wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj do farszu. Przypraw całość do smaku solą i pieprzem. Nie mieszaj zbyt długo, aby ser nie połączył się za bardzo z ziemniakami.

Ciasto:

Mąkę wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczną masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Następnie podsmaż na patelni z odrobiną masła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation