Kuchnia

Babeczki na słodko i wytrawne

Rogaliki z konfiturą

Składniki:
240 g mąki tortowej
130 g smalcu (można zastąpić masłem)
1 kubek jogurtu (120 g)
2 łyżki soku z cytryny(10 g)
40 g cukru drobnego lub pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Mąkę, sól, proszek i cukier mieszamy.
2. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, łączymy.
3. W mące robimy zagłębienie, do którego dodajemy smalec i jogurt. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 6, 7 lub 8 równych części, zależnie od tego, jakiej wielkości rogaliki lubimy. Każdą część spłaszczamy lekko, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut. Ciasto musi być dobrze schłodzone.
4. Kolejno wyjmujemy z zamrażarki po jednym placku, który rozwałkowujemy na osypaną mąką stolnicy w formie koła o grubości ok. 2-3 mm. Koło dzielimy na 6 lub 8 trójkątów, zależnie od wielkości, którą chcemy uzyskać. Małe porcje konfitury nakładamy na każdy trójkąt u jego podstawy i zwijamy rogaliki. Będą wyglądały raczej nieciekawie. Ciasto jest delikatne i cienkie. Ale upieczone będą prezentowały się tak jak na zdjęciach.
5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
6. Uformowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Nie musimy zachowywać dużych odległości.
7. Pieczemy 10-12 minut z nawiewem.
8. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
9. Przechowujemy szczelnie zamknięte przez 2-3 tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation