Kuchnia

Kulinaria

gulasz wołowy z kaszą pęczak

Składniki :

400-500g mięsa wołowego na gulasz,
1 cebula,
4 marchewki,
1 łyżka mąki,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 liście laurowe,
ziele angielskie (4kuleczki),
bulion,( tak aby przykryło mięso )
sól, pieprz,
olej do smażenia,
150g kaszy pęczak.


Przygotowanie :

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę i marchewki pokrój w kostkę i smaż na tym samym tłuszczu co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem przez 1,5-2 godzin 40-50 minut co jakiś czas mieszając. Kaszę wsyp do gulaszu. Podawaj gorące.

Jeśli mięso wołowe nie jest wystarczająco miękkie wrzuć do gotującego się gulaszu 1/2 kiwi na 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation