Kuchnia

makaron

SZPINAKOWE GNOCCHI ZAPIEKANE
W SOSIE POMIDOROWYM Z MOZZARELLĄ

Składniki (na 4 porcje):
500 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi (np. tajfun), odradzam przygotowywanie gnocchi z mołdych ziemniaków
80 g szpinaku
1 jajko
około 150 g mąki pszennej (plus mąka do podsypania)
1 łyżeczka miękkiego masła
sos: 500 ml przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku (opcjonalnie cukier do smaku)
1 opakowanie sera mozzarellą (125 g)
listki bazylii dla ozdoby

Przygotowujemy gniocchi: ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Lekko studzimy. Szpinak siekamy drobno, wrzucamy do rondelka, dodajemy odrobinę wody, smażymy przez około 2 minuty, aż zmięknie. Do ziemniaków dodajemy szpinak, jajko, 3/4 mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto, stopniowo dodając pozostałą mąkę. Odrywamy kawałki ciasta, rolujemy je na stolnicy lekko wysypanej mąką tworząc długie wałeczki. Nożem dzielimy je na porcje szerokości ok. 2 centymetrów. Przy pomocy widelca odciskamy wzór na każdej kluseczce (można kluseczkom nadać kształt owalny i dopiero wówczas tworzyć wzór przy pomocy widelca). W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Wrzucamy partiami kluski. Kiedy wypłyną, wyjmujemy je łyżką cedzakową z wody.
Przygotowujemy sos: kiedy ziemniaki się gotują, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy przecier, cukier, słodką paprykę, bazylię, ocet balsamiczny. Gotujemy przez około 5 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zapiekanie gniocchi: Gniocchi dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy. Przekładamy do dużego naczynia do zapiekania lub 4 mniejszych. Na wierzchu układamy plasterki mozzarelli. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 10 minut. Potrawę rozkładamy pomiędzy 4 talerze, dekorujemy listkami świeżej bazylii.


Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation