Kuchnia

ZAPIEKANKI I PIZZE

Na ciasto chrupiące będą potrzebne:

Podane proporcje starczają na dwie porcje pizzy.
- 400 g mąki
- 40 g drożdży
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- woda
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cukru
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek i oregano
2
Na początek rozrabiamy drożdże w niewielkiej ilości wody (ok. 3 łyżek) i dodajemy do nich cukier oraz sól i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie nam cisto, które należy uformować w wałek i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
Później do dużej miski wsypujemy resztę mąki i proszek do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i ziół. Do suchych składników dodajemy oliwę z oliwek i ćwierć szklanki wody i dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy do ciasta wcześniej przygotowany wałek i wszystko razem łączymy zagniatając na jednolitą masę.
Dzielimy cisto na dwie porcje, formujemy z nich kule i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po tym czasie rozwałkowujemy kul na placki o grubości ok. 3 mm, okładamy je dodatkami i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.

Na ciasto puszyste potrzebujemy:

Podane proporcje starczają na jedną porcję pizzy.
- 400 g mąki
- 30 g drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki mleka wymieszanego z wodą (pół na pół)
- pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, bazylii, oregano i tymianku
4
Do dużej miski dodajemy kolejno: mąkę, sól, rozdrobnione drożdże, oliwę z oliwek, trochę mieszanki mleka i wody. Zaczynamy zagniatać ciasto stopniowo dolewając mleka wodą. Ciasto powinno wyrabiać się przez ok. 10 minut, to prawdziwy trening dla mięśni. Następnie kulę odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosła. Po tym czasie rozwałkowujemy kulę na placek grubości ok. 5-6 mm i nakłuwamy go widelcem. Nakładamy na pizzę wszystkie dodatki i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
5
Niestety nigdy nie osiągniemy w domu identycznego efektu jak w restauracji, ponieważ nasze domowe piekarniki do pięt nie dorastają prawdziwym piecom w lokalach. Jednak pizza przygotowana własnoręcznie sprawia nam dużo radości i zawsze smakuje rewelacyjnie, dlatego warto się troszkę pomęczyć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation