Kuchnia

Food

MangoPapaja: Pieczone nóżki kaczki z karmelizowaną pigwą, puree kalafiorowo-ziemniaczanym oraz prostą surówką

Składniki (na dwie porcje):
•dwie nóżki kacze
•łyżka musztardy
•łyżka miodu
•łyżka sosu sojowego
•łyżka posiekanych orzechów włoskich do marynaty + 2/3 łyżki posiekanych orzechów do surówki
•jedna, duża pigwa
•dwie łyżki octu jabłkowego
•cynamon
•łyżka syropu klonowego
•2 duże ziemniaki
•pół kalafiora
•łyżka mleka 0,5%
•1/4 sałaty lodowej
•łyżka nasion słonecznika
•łyżka jogurtu naturalnego
•1/4 pęczka natki pietruszki
•sól
•pieprz
•gałka muszkatołowa

Pieczone nóżki kaczki
Z musztardy, miodu, sosu sojowego oraz łyżki posiekanych orzechów włoskich robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez 1 godzinę i 40 minut, następnie podwyższamy temperaturę do 200 stopni na dodatkowe 20 minut (w sumie około 2 godziny). Wytopiony tłuszcz i sos z kaczki przelewamy do garnuszka, doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne i gotujemy 5-6 minut na średnim ogniu aż odparuje 1/3 płynu.

Puree kalafiorowo-ziemniaczane
Ziemniaki i kalafiora gotujemy w wodzie przez 20-25 minut, następnie odcedzamy, wlewamy łyżkę mleka i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość blenderujemy na gładki mus.

Karmelizowana pigwa
Na patelnię wlewamy ocet jabłkowy i syrop klonowy, pigwę obieramy i kroimy w ćwiartki a następnie w ósemki. Wrzucamy na patelnię, dodajemy szczyptę cynamonu i karmelizujemy pigwę, trak długo aż stanie się miękka a płyn odparuje.

Prosta surówka z orzechami włoskimi i pestkami słonecznika
Sałatę lodową drobno szatkujemy lub rwiemy na kawałki. Dodajemy pestki słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.

Na talerzu kładziemy puree kalafiorowo-ziemniaczane a na nim upieczoną nóżkę kaczki. Na nóżce kładziemy karmelizowaną pigwę i całość polewamy sosem z pieczenia kaczki. Obok nakładamy kilka łyżek surówki.
Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation