Kuchnia

Bez glutenu

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem

Przepyszna wersja klasycznych pierogów.
Choć niestety przygotowuję je tylko dla siebie samej.
Przepyszne na obiad !

Składniki nadzienie : 400g szpinaku mrożonego w liściach, 150g sera feta, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka masła.

Przygotowanie nadzienia : Rozmrożony szpinak posiekaj drobno i podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Patelnię ściągnij z ognia i dodaj fetę. Połącz dokładnie składniki.

Składniki ciasto : 3 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka ciepłej wody, 3 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation