Kuchnia

Przepisy

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki na (2 osoby):
1 pierś z kurczaka (ok 300g)
400-450g mieszanka chińska
4 krążki ananasa z puszki (bez dodatku cukru, dostępny w NETTO)
pół soku z ananasa z puszki
1 mała cebulka (lub 0,5 większej)
ząbek czosnku (ja zrezygnowałam z czosnku bo po prostu nie lubię)
pół słoiczka przecieru pomidorowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu (w oryginalne był cukier)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (ja dałam skrobię kukurydzianą)
100g ryżu brązowego firmy Kupiec
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawa curry
sól, imbir, słodka i ostra papryka, pieprz wg. smaku

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu z dodatkiem curry i soli
pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, ząbek czosnku rozduszamy
kurczaka obtaczamy w curry i pieprzu i wstawiamy na 30 minut do lodówki
rozgrzewamy głęboką patelnię teflonową i na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy kurczaka, cebulę i czosnek
kiedy kurczak jest już podsmażony ze wszystkich stron dodajemy mieszankę chińską, mieszamy
przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą
w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną
tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa
mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje
próbujemy i doprawiamy wg. smaku
podajemy z brązowym ryżem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation