Kuchnia

Kuchnia Słodkości

LEKKI TORCIK Z MASCARPONE I BRZOSKWINIAMI

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
1 szklanka mąki pszennej
1szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek w temperaturze pokojowej

MASA SEROWA:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30 %
1/4 szklanki cukru pudru

DODATKOWO:
brzoskwinie z puszki lub świeże
wiórka kokosowe
herbatka do nasączania

1/ Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka ubić z cukrem na biały puch, a następnie dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piec ok 30 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i pokroić na 3 części.

2/ Brzoskwinie pokroić w plasterki. Jeżeli są świeże to najpierw obrać i wypestkować. Śmietankę ubić na sztywno a następnie dodać cukier puder. Ciągle ubijając dodać stopniowo serki mascarpone.

3/ Pierwszą część biszkoptu nasączyć herbatką a następnie wyłożyć trochę masy i poukładać na niej plasterki brzoskwiń i znów trochę masy. Drugi placek robimy tak samo przykrywając go trzecim. Na wierch trzeciego rozsmarować resztę kremu wraz z bokami. Ułożyć brzoskwinie i posypać wiórkami kokosowymi (wiórka można uprażyć na suchej patelni) Gotowy torcik schłodzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation