Kuchnia

Kulinaria - Ciasta i Ciasteczka

deser z bananowo - karmelowym musem
składniki:

spód:
180 g herbatników
65 g masła

masa bananowa:
2 duże banany
trochę soku z cytryny
trochę cukru pudru
200 g śmietanki 36%
3 łyżeczki żelatyny

masa karmelowa:
¾ puszki masy krówkowej (może być cała)
200 g śmietanki 36%
3 łyżeczki żelatyny

czekolada do dekoracji

wykonanie:

spód: herbatniki kruszymy drobno, masło roztapiamy, mieszamy i wykładamy masą formę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy przez ok. 10 minut w 180°c. studzimy.

masa bananowa: banany miksujemy blenderem lub rozdrabniamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie tak, żeby nie zostały żadne grudki. kiedy będzie stygła ubijamy na sztywno śmietankę, następnie mieszamy ją z rozgniecionymi bananami, wlewamy żelatynę, mieszamy i wylewamy masę na ostudzony spód. wstawiamy do lodówki. kiedy masa stężeje przygotowujemy kolejną masę.

masa karmelowa: masę krówkową miksujemy, żeby była gładka. rozpuszczamy żelatynę tak jak w przypadku masy bananowej. kiedy będzie stygła ubijamy na sztywno śmietankę. Łączymy ubitą śmietanę z masą krówkową (łyżką), na koniec wlewamy żelatynę, mieszamy wszystko i wylewamy na stężałą masę bananową. wstawiamy do lodówki. kiedy masa karmelowa stężeje możemy udekorować deser roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofalówce czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation