Kuchnia

Słodkie

Mini tarty z kremem z białej czekolady z owocami

Składniki:

Krem:
200 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
15 ml likieru śmietankowego lub wódki
tabliczka białej czekolady

Ciasto:
szklanka mąki pszennej
100 g masła z lodówki
szczypta soli
łyżka cukru

+ owoce do dekoracji

Wykonanie:
1. Ciasto zagniatamy szybko paluszkami z mąki doprawionej szczyptą soli i łychą cukru oraz pokrojonego zimnego masła. Można ewentualnie dodać 2 łyżki wody, aby lepiej się łączyło. Formujemy kulkę, zawijamy ją w folię i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Ze szklanki mąki wychodzą jakieś cztery tarty, więc składniki przepisu trzeba pomnożyć w zależności od ilości posiadanych foremek

2. W między czasie przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, jednakże niezbyt długo, aby się nie zważyła przy robieniu kremu. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Pod koniec dodajemy czekoladę oraz odrobinę alkoholu dla przełamania smaku. Wstawiamy do lodówki

3. Wyjmujemy ciasto z lodówki kroimy na cztery części. Każdą z nich po kolei rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty o 2-3 cm większe niż foremki. Następnie wykładamy nim wysmarowane masłem foremki. Przepisy zalecają, aby foremki przykryć papierem do pieczenia, a następnie wysypać grochem lub fasolą, aby tarty nie zmieniały swego kształtu. Ja wypraktykowałam inną metodę - przykryłam foremkę folią aluminiową, a następnie wsadziłam na nią taka samą foremkę dzięki czemu ściśnięte ciasto nie miało możliwości "wędrowania i wyginania się". Dyscyplina musi być! :) Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Następnie zdejmujemy foremkę - przykrywkę oraz folię i pieczemy jeszcze, aż nabiorą złotego koloru.

4. Przestudzone tarty wyjmujemy z foremek, wykładamy kremem i dekorujemy owocami oraz pokruszoną bezą.

http://vegazone.blox.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation