Kuchnia

kuchnia

Ciasto na pizze bez drożdży to kolejny sposób na smaczną domową pizze.
Jeżeli masz dosyć wyrabiania ciasta drożdżowego i czekania aż wyrośnie, ciasto bez drożdży to idealne rozwiązanie.
Do przygotowania ciasta potrzebne Nam będą następujące składniki:

2 szklanki mąki,
3/4 szklanki mleka,
1/3 szklanki oleju roślinnego,
dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka cukru,
jedna łyżeczka bazylii.

Przygotowanie ciasta.

Mąkę, proszek do pieczenia oraz bazylię mieszamy na sucho w misce. Do szklanki z mlekiem wsypujemy cukier i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlewamy mleko oraz olej do miseczki z mąką i dokładnie mieszamy.

Wyrobienie ciasta zajmuje mi średnio 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto charakteryzuje się tym, że nie przywiera Nam do miski. Na blat kuchenny wysypujemy troszkę mąki i wykładamy Nasze ciasto. Następnie formujemy rączkami lub wałkiem na kształt blachy do pieczenia (o średnicy 35- 40 cm). Tylko nie zapomnijcie posmarować blachy masełkiem lub oliwą blachy przed wyłożeniem ciasta.
Jak potoczy się dalszy los ciasta na pizze bez drożdży zależy od Was. Ja najczęściej z lenistwa delikatnie smaruję ciasto ketchupem – jakoś brakuje mi czasu na zrobienie swojego sosu pomidorowego.
Następnie sypię około 150g startego żółtego sera, wykładam plasterki szynki lub innej wędlinki ( ale ładnie mi się zrymowało), papryka pokrojona w kosteczkę. Mała, pokrojona w plasterki cebulka dodaje mojej pizzy charakterku.

Całość posypuję delikatnie majerankiem oraz oregano – bazylię pomijam bo już jest w cieście.

Całość pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 – 200 stopni.

Życzę smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation