Kuchnia

Kulinaria

Roladki drobiowe, z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i bazylią
Składniki (dla 4 osób na jeden obiad):
- dwie pojedyncze piersi kurczaka
- pół słoika suszonych pomidorów w oliwie/oleju
- garść orzechów włoskich
- garść liści bazylii
- sól, pieprz
Piersi umyć i każdą przekroić wzdłuż na trzy plastry. Rozbić je cienko. Każdą z jednej strony posypać solą i pieprzem. Na stronę z przyprawami, z brzegu nałożyć suszone pomidory wyjęte z zalewy, orzechy włoskie (rozdrobnione) i po kilka liści bazylii. Mięso ciasno zwinąć, aby powstały roladki. Każdą roladkę zawinąć oddzielnie w folię aluminiową (błyszczącą stroną folii od mięsa). Roladek nie trzeba owijać nicią czy spinać wykałaczkami. Przed zawinięciem na folii rozetrzeć po łyżce oliwy ze słoika z pomidorami, dzięki temu folia nie przyklei się do mięsa. Wstawić roladki do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 30-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation