Kuchnia

zasłoikowane,zakręcone

Syrop z aronii
Składniki :

( na ok. 1 litr syropu )

1 kg aronii

700g cukru

sok z cytryny

3 szklanki wody



Sposób przygotowania :

Aronia jest bardzo cierpka w smaku, dlatego przed przygotowaniem syropu należy owoce oczyścić i zamrozić na przynajmniej 24 godziny.

Po tym czasie owoce przesypujemy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy przez ok godzinę. Owoce możemy zgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków by wydobyć jak najwięcej soku. Dodajemy sok z cytryny oraz 2 szklanki cukru. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę. Następnie całość przecedzamy przez gazę lub gęste sito. Sok przelewamy ponownie do garnka, dodajemy resztę cukru i gotujemy do czasu uzyskania konsystencji gęstego syropu.

Przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Profilaktycznie pijemy jedną łyżeczkę dziennie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation