Kuchnia

sałatki i surówki

NA BOGATO SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI


Składniki:
pierś kurczaka [400 g]
sałata lodowa [1 główka]
sałata [1 główka] (różne: rukola, roszponka, co kto lubi)
papryka czerwona [1 szt.]
kukurydza konserwowa [1 op.]
rzodkiewki [1 pęczek]
pomidorki koktajlowe [6 szt.]
ogórek gruntowy [1 szt.]
sól [1 łyżeczka]
pieprz ziołowy [1 łyżeczka]
bazylia [1 łyżeczka]
olej [5 łyżek] (ja daję z orzechów włoskich)
przyprawa do grilla [1 op.] (Knorr grill klasyczny)
przyprawa warzywna [1 łyżka] (Vegetta lub Ziarenka Smaku)
koperek [1 łyżka]
pietruszka [1 łyżka]
ryż [1 szklanka] (naturalny z dzikim)

Przygotowanie:
Mięso z kurczaka pokroić w bardzo drobne kosteczki, tak żeby wielkością nie różniły się od pozostałych składników pokrojonych w kostki.
Pokrojone mięso przyprawić przyprawą grillową, zawinąć luźno w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok. 25 minut.
Ugotować ryż na sypko (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) - ja zamiast solić daję Vegettę lub Ziarenka Smaku.

Upieczone mięso i ugotowany ryż ostudzić.

Sałaty pokroić drobno. Ja daję różne sałaty, ale może być nawet sama sałata lodowa.
Pokroić drobno paprykę, ogórek, pomidorki, rzodkiewki i dorzucić do sałaty. Dodać odcedzoną kukurydzę.

Do przygotowanej sałaty dodać mięso i ryż, posiekany koperek i pietruszkę.

Do oleju (z orzechów włoskich lub jaki kto ma) dodać sól, pieprz ziołowy, bazylię lub inne ulubione przyprawy i polać tym sałatkę. Dokładnie wymieszać. Gotowe :)

Pamiętajcie, że olej wlewa się się do sałaty tuż przed podaniem, bo polana sałata szybko więdnie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation