Kuchnia

Mięsko

Schab kresowy

Składniki:

1 kg schabu bez kości
15 dag śliwek wędzonych
10 dag orzechów włoskich
1 żółtko
sok z cytryny
majeranek
sól, pieprz
2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu


Sposób wykonania:

Umyty i osuszony schab natrzeć solą, pieprzem, oraz majerankiem. Skropić sokiem z cytryny. Owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Śliwki namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Następnego dnia krótko (ok.10 minut) obgotować w tej samej wodzie. Osączyć i ostudzić. Pokroić w cienkie paseczki. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Posiekać i połączyć ze śliwkami. Dodać żółtko, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem.

Schab ponacinać wzdłuż do połowy głębokości. W nacięcia włożyć farsz. Mięso można dodatkowo obwiązać nicią bawełnianą (ja tego nie zrobiłam).

Brytfannę wyłożyć folią aluminiową (matowa strona ma być na zewnątrz, a błyszcząca przylegać do mięsa) i posmarować ją smalcem. Umieścić na niej schab. Polać wywarem ze śliwek. Folię szczelnie zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 60-70 minut. Odwinąć folię i piec jeszcze ok 20 minut, aby wierzch się ładnie zarumienił. Wystudzić nie wyjmując z folii. Kroić w grubsze plastry.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation