Kuchnia

KULINARIA

Ciapkapusta czyli śląskie niebo

Składniki
0,5 kg kapusty kiszonej,
0,5 kg ziemniaköw,
1 cebula
maslo do smazenia
pieprz, söl, maggi

Ziemniaki obrac, ugotowac w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotowac kapuste. Odcedzic ziemniaki i kapuste(kapuste przez sito odcisnac, by nie zawierala wiele soköw).
Na patelni podsmazyc cebulke wczesniej pokrojonä w kostke.
Ziemniaki i kapuste utluc tluczkiem do ziemniaköw, podczas tluczenia dodac zawartosc patelni (cebulke wraz ze stopionym maslem- ja daje wiecej masla do smazenia, aby pozniej kapusta i ziemniaki dobrze sie zesklepily). Wszystko razem wymieszac, dosmaczyc pieprzem - posolic jesli taka potrzeba- kwestia indywidualna. Ja dodaje jeszcze 2 kropelki maggi, po prostu odpowiada mi ten smak :) Oczywiscie opcja ta jest niekonieczna.


Panszkraut
to typowo slaskie danie. Czesto serwowana ze smazonymi zeberkami czy tez karminadlami (kotlety mielone).
Danie proste, nieskomplikowane, a pyszne.

Składniki
1 kg ziemniaków
60 dkg kapusty kwaszonej (może być więcej)
20 dkg boczku wędzonego
1 cebula pokrojona w kosteczkę
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz, sól,maggi
Sposób przygotowania
1.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie
2.
W osobnym garnku ugotować posiekaną kiszoną kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim
3.
Kroimy boczek w kostkę i wysmażamy na skwarki ,dodając pokrojoną cebulę
4.
Odcedzić kapustę i ziemniaki. Ziemniaki ugnieść i dodać do nich kapustę oraz boczek z cebulką Doprawić pieprzem i paroma kropelkami maggi,wymieszać
5.
Jeść na ciepło ze sztuką mięsa,mielonym kotletem.. najlepszy jest z pieczonymi żeberkami.
Rady
Kto nie lubi boczku i smażonej cebuli,może zamiast tego dodać 2 łyżki smalcu (najlepiej ze skwarkami)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation