Kuchnia

zupy

ZUPA TOSKAŃSKA

Składniki (na 4 porcje):
1kg dojrzałych pomidorów (mieszane malinowe i zwykłe)
2 cebule
5 ząbków czosnku
papryczka chili
natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
5g syropu z agawy (mozna pominąć)
przyprawy: bazylia, oregano, chili cayenne, słodka papryka
świeża bazylia
sól himalajska, pieprz
mozzarella light do podania
Przygotowanie:

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Siekamy papryczkę chili i natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek, szklimy. Do warzyw wsypujemy wszystkie przyprawy pozostawiamy na minutę na ogniu. Do składników przekładamy pomidory i dusimy pod przykryciem aż pomidory zmiękną; nie chcemy, żeby całkiem rozgotowały się. Na koniec zupę doprawiamy octem balsamicznym, syropem z agawy, świeżą bazylią i natką pietruszki.
Tak przygotowane warzywa przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Osobiście preferuję jak warzywa nie są całkowicie zblendowane. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.
Krem podajemy z pokrojoną mozzarellą i świeżą bazylią.

Właściwości (1 porcji):

Wartość kaloryczna: 136,6kcal
Białko: 6,8g
Węglowodany: 14,4g
Tłuszcze: 6,9g

http://agnieszkakulaga.com/zupa-toskanska/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation